RTS Öğrencimiz Fırat Özeler’in “Kavur” Belgeseli Dünya Prömiyerini Rotterdam’da Yapacak

29 Kasım 2022

Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencimiz Fırat Özeler, büyük bir başarıya imza attı. Özeler’in üç yıldır üzerinde çalıştığı Kavur adlı belgesel filmi, 25 Ocak-5 Şubat 2023 tarihleri arasında 52.’si düzenlenecek olan dünyanın en prestijli festivallerinden Rotterdam Uluslararası Film Festivali’nin restore edilmiş klasikler, film kültürü belgeselleri ve arşiv keşiflerine yer veren Cinema Regained programı kapsamında dünya prömiyerini yapacak.

“Anayurt Oteli”, “Gece Yolculuğu”, “Gizli Yüz” ve “Akrebin Yolculuğu” gibi pek çok filmi ile Türk sinemasının en önemli isimlerinden olan yönetmen ve senarist Ömer Kavur’u odağına alan bu belgeselle birlikte, Ömer Kavur’un daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş Hamaladlı kısa filmi de yine Cinema Regained programında izleyiciyle buluşacak. Yönetmenin daha önce gösterilmemiş bir diğer filmi “İntihar” ise bu iki kısa filmin bulunma hikayesiyle birlikte “Kavur” belgeselinde perdeye yansıyacak.

Fırat, “Kavur” belgeselinin fikir aşamasından Rotterdam’daki dünya prömiyerine uzanan yolculuğunu şu cümlelerle anlatıyor:

“Kavur’un macerası bundan 3 sene önce başladı. Ömer Kavur hem filmleri hem de kişiliği ile uzun yıllardır ilgi duyduğum bir insandı ve gerçekten anlatılması gerektiğine inanıyordum. Fikir bir süre kafamda büyüdükten sonra, o sırada almakta olduğum belgesel dersinde ilk kez bu fikrimi ilk kez Elif Akçalı Hocama anlattım. Ve o noktada aslında projenin somut olarak gelişme süreci de başlamış oldu. Kendisi ve Melis Behlil Hocam en başından beri projeye en büyük desteği verenlerden oldular.

“Bir yandan filmin kâğıt üstündeki gelişimini birçok insanın desteğiyle geliştirmeye, bir yandan da filmi fonlamaya başlamıştık. Bu noktada da Kadir Has Üniversitesi Yaratıcı Endüstriler Platformu (YEP) filme ilk desteği vererek bizim için ateşleyici oldu. YEP’ten Sezgi Özentürk Hanım ve sevgili Melisa Artan, yardımlarıyla işlerimizi çok kolaylaştırdılar. Bu, filme verilen ilk destek olduğu için manevi boyutuyla da bizim için çok önemliydi. Daha sonra Kültür Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurumun desteğini aldık ve çekimlerimizi gerçekleştirdik. 3 ülkede ve 21 şehirde gerçekleştirdiğimiz çekimler yaklaşık 1 yıla yayılarak tamamlandı. Geniş bir arşiv çalışması da gerçekleştirdik. Bu araştırmalar sırasında Ömer Kavur’un daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş ve aslında kimsenin haberdar olmadığı iki kısa filmini bulduk ve dijitalize ettirdik (“Hamal”, 13′, Türkiye, 1971; “İntihar”, 9’, Türkiye, 1971).

“Aslında bu noktaya kadar ekibimiz yalnızca 3 kişiydi. Sadece ben, yapımcımız Emir Melek ve hukuki danışmanımız Zehra Kurt vardık. Çekimler bittikten sonra, filmin potansiyelini de daha çok ortaya çıkarmak adına, ekibimizi genişletmeye ve önümüze daha büyük hedefler koymaya karar verdik. En başta okulumuz RTS ve İşletme (yandal) öğrencisi Ömer Akgün yürütücü yapımcılığımızı başarıyla üstlendi. RTS öğrencisi Melis Terlemez ile kurguya başladık ve Melis filme şekil veren insanların başında geldi. Birçok insanın zaman içinde dahil olmasıyla ortaya harika bir ekip çıktı.

“Sevgili Cem Yılmaz, Funda Eryiğit ve aynı zamanda okulumuz Tiyatro bölümünden sevgili Tilbe Saran Hocamız filmde anlatıcı olan 3 ayrı karakteri seslendirdiler. Bu hem bizim için hem de film için büyük bir adımdı. Şu an post-prodüksiyon sürecimiz devam ediyor; aralık ayının sonunda film tamamen bitmiş olacak ve dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapacak. Aynı zamanda orada, bulduğumuz iki kısa filmi de sunacağız ve çekilmelerinden 52 yıl sonra ilk kez izleyiciyle buluşmalarını sağlayacağız. ‘Hamal’ ayrı bir gösterimle dünya prömiyerini yapacak, ‘İntihar’ ise bu iki kısa filmin bulunma hikayesiyle birlikte belgeselimizin içinde yer alıyor olacak. Bundan da ayrıca gurur duyduğumu söylemeliyim.

“Birçok kurumun ve kişinin desteğiyle ve bütün ekip arkadaşlarımın çok büyük emeğiyle gerçekleşmiş bir film Kavur. Böyle bir ekiple çalışmış olmanın şansını hissediyorum ve herkese minnettarım. Aynı zamanda Ömer Kavur gibi bir insanın hak ettiği ilgiyi görmesine ufak da olsa bir katkı sunmaktan da büyük bir mutluluk duyuyorum.”

Öğrencimiz Fırat’ı tebrik ediyor, kendisinin ve belgeselinin yeni başarılarını heyecanla takip ediyoruz.

_____

Kavur, Yön. Fırat Özeler, 89′, Türkiye, 2023

Hamal (The Porter), Yön. Ömer Kavur, 13′, Türkiye, 1971

Rotterdam Uluslararası Film Festivali (IFFR): https://iffr.com/

IFFR Cinema Regained programının detaylarını incelemek için tıklayınız.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.